09 juli 2006

Tech-tainment*

Er is een toekomst waarin apparaten en apparaatjes niet meer bestaan, of althans niet of nauwelijks meer als 'devices' ervaren worden. Een toekomst waarin we - wáár we ook zijn - 24 uur per dag 'apparatige' functionaliteiten kunnen benutten. Die functionaliteit zit tegen die tijd bijna altijd netjes verstopt in muren, meubels, mupi's of Mazda's en we sturen al dat lekkers dan aan doordat al die geïntegreerde hardware via hyperintelligente software in staat is om ons gebruikersprofiel, onze stem, onze gebaren en onze blikken te 'verstaan'.
De wegbereiders van deze toekomst zijn er al. Ze worden op z'n best enthousiast - maar altijd óók 'tongue in cheek' - gerecenseerd in de hipste blog, phlogs en vlogs. En héél soms liggen ze - vermomd als 'elektronische gadgets', nauwelijks bereikbaar voor onze gretige vingers - in vitrines van luchthavenwinkeltjes. De kekste apparaatjes hebben voornamelijk met elkaar gemeen dat ze toetsenborden overbodig maken en/of dat ze ons in staat stellen om ervan te genieten zonder dat we erbij in de buurt hoeven te blijven of ze vast hoeven te houden om ermee te spelen en/of dat we ze in elk geval veel makkelijker kunnen bedienen dan vroeger. En de belangrijkste gemene deler is dat ze ons flexibeler maken.

Interfacing
Er zijn al aardig wat steeds scherper wordende patronen te herkennen in het almaar intelligenter worden van onze omgeving. In eYe nummer 5 van dit jaar schreef ik over de nakende doorbraak van spraaktechnologie als interface tussen Mens en Machine. Ronduit sensationeel zijn wat vindingen die in staat zijn om onze bewegingen te herkennen. Van vorig jaar herinner ik me al een eerste virtueel toetsenbord voor bij je PDA of mobiele telefoon (ideaal als je bij Scheidegger nog hebt leren blind-typen). Dit jaar is de Light Glove een 'conversation topic' van jewelste, vooral omdat die met hulp van een scherm-hulpinterface meteen miljoenen RSI-slachtoffers weer aan het werk kan helpen, maar ook omdat er allerlei gewone consumentenapplicaties mee kunnen worden aangestuurd.In de haast eindeloze reeks nieuwe USB-devices is de PowerMate in al zijn robuuste simpelheid (eindelijk weer eens een gadget van echt staal!) misschien wel de mooiste (en de kansrijkste). Het is een soort Superknop, waarmee je kunt scrollen, filmpjes kunt editen en je pc-geluid nou eens lekker makkelijk kunt afstellen. Maar het allermooiste is dat je hem ook kunt programmeren om elke denkbare functionaliteit van je toetsenbord én van al je programma's aan te sturen.Op een echte doorbraak van 'Location Based Services' moeten we in Nederland nog een paar jaar wachten, maar de buitenreclame-exploitant of 'instore marketer' die dúrft zou nú al voor niet meer dan 4.500 euro de technologie van Human Locator kunnen toepassen: met behulp van camera's en software bekijken waar mensen lopen, waar ze naartoe gaan,of ze stilstaan en hoe groot ze zijn. Met deze informatie bestuurt Human Locator vervolgens de uitingen op bijvoorbeeld interactieve billboards en instore displays.

Ambient
Lekker week is de in omvang almaar groeiende categorie van 'ambient devices', eigenlijk een soort anti-interfacing waarbij veelal opzichtig heldere informatie of functionaliteit wordt verstopt in kleur-, licht- of geluidssignalen. Aan de Ambient Orb kun je bijvoorbeeld - binnen een schakering van duizenden kleuren - aflezen hoe het ervoor staat met het weer of met je aandelenportefeuille, of dat je vriendin zich heeft gemeld op je instant messenger.En met de Infoglobe kun je de Caller ID-informatie van je telefoon overzetten naar een langzaam in het rond draaiende display, waarbij de ID (naam en/of nummer) in de lucht lijkt te drijven.

Transfer
Iets wat je op de ene plaats (digitaal) hebt (vastgelegd), kun je op elke andere plek benutten. Dat kan bijvoorbeeld - op een heel lullig niveau - met de Pocket Pallate: een apparaatje dat je in staat stelt om thuis precies de verfkleur van een beschadigd stukje houtwerk te meten, opdat je er in de verfwinkel precies het juiste verfmengsel bij kunt kopen. Iets overtuigender qua marktpotentieel - maar ook iets lulliger - zijn de in Amerika al behoorlijk populaire elektronische fotolijstjes, bijvoorbeeld die van MemoryFrame.Pseudo-cool is the Ethernet Loopback Jack, een sleutelhangerattribuut waarmee je onder andere overal in de wereld kunt checken welke pc-poort communiceert met welke wandaansluiting.Voor het checken van je wifi-connectivity op hotspots hoef je dankzij The WiFi Detector niet meer eerst helemaal je notebook open te klappen en aan te zetten: dit apparaatje herkent alle signalen binnen een straal van 150 meter, en dankzij de richtantenne vind je binnen die radius dan ook nog het plekje met de állerbeste verbinding.En om overal ter wereld (24/7) verzekerd te zijn van battery power, moet je gewoon even op internet een iSun Portable Power Charger scoren, die volgens de fabrieksgarantie compatibel is met meer dan 90% van alle draagbare devices.De transfer-trend wordt echter opeens opzichtig relevant bij applicaties als de Firefly PC Remote, een tv-tuner op je pc of notebook die je niet alleen in staat stelt om op kantoor tv te kijken maar ook om in je huiskamer digitale tv-signalen (in Nederland: Digitenne!) of 'dvd footage' van je notebook naar je LCD- of plasma-tv of naar je beamer te transporteren.Ronduit stoer is de draadloze headset-telefoon van Plantronics, met features (als omgevingsruis-onderdrukking) en met een ergonomie waarvan ze zelfs bij de beste callcenters alleen maar kunnen dromen.

*De term tech-tainment is geclaimd door Ziff Davis, bij hun annoncering van het digital lifestyle magazine Sync.

(Dit stuk verscheen eerder in eYe, oktober 2004).

Geen opmerkingen: